ÜRÜNLERİMİZ
Ters Ozmos Cihazı

TERS OZMOS ARITMA SİSTEMİ NEDİR ?

 Ters Ozmos (reverse osmosis) farklı iyon derişimlerine sahip olan ve aralarında bir yarı geçirgen membran  bulunan iki çözeltinin ozmotik basınç vasıtasıyla  iyon derişimlerinin eşitlenmesi olayıdır. Bu olayı tersine çevirmek için bir pompa ile osmotik basınçtan daha büyük bir basınç uygulandığında yarı geçirgen olan ve içinde 5 angström boyutunda delikler bulunan membran sadece saf suyu geçirirken; bakteriler, projenler, organik maddeler  ve ağır metalleri tutarak, suyu belli oranlarda saflaştırmış olur.

Klasik arıtma sistemlerinin yetersiz kaldığı sulara uygulanan suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri ayıran, saf su eldesine yönelik membran filtrasyon işlemine ters osmoz denilmektedir. Ters osmoz sisteminin çalışma prensibi; cihaz üzerinde bulunan membranlar sayesindedir. Su, membranlar üzerinde bulunan gözeneklerden, yüksek basınç altında geçmeye zorlanır. Bu işlem esnasında su molekülleri ve bazı inorganik moleküller bu gözeneklerden geçebilirken suyun içindeki maddelerin çoğu bu gözeneklerden geçemez ve konsantre su olarak dışarı atılır.

Ters Ozmos Çalışma Prensibi:

Ters Ozmos (Reverse osmosis) çalışma prensibi şu şekildedir. 
Öncelikle ham su membranlara zarar verme ihtimali olan, tortu, klor ve kireçten arındırılır. Bu işlemler için kum filtresi ve su yumuşatma cihazı kullanılır. Ters ozmos sistemi girişine kadar yumuşatılmış ve temizlenmiş su en az 2 ila 3 bar basınçlandırılarak ters ozmoz cihazına giriş yapılır. Burada kartuşlu su filtrelerinden 5 mikron hassasiyetle son filtreleme yapılır ve arkasından suya antiskalant kimyasalı eklenir. Kimyasal ekleme dozajlama işlemi otomatik pompalarla yapılır. İşlemden geçmiş su yüksek basınç pompası sayesinde proje tasarımında öngörülmüş basınca yükseltilir ve membranlara pompalanır. Membran hidrolik basınca karşı fiziki bir direnç oluşturur ve membranın içinden sadece su molekülleri geçebilir. Konsantre olan taraftaki iyonlar ise bir miktar suyla birlikte sürekli olarak atık su kanalına deşarj edilir.

Ters Ozmosta Tavsiye Edilen Giriş Suyu Özellikleri:

  • Giriş suyu TDS : 0 - 2,000 ppm
  • Çalışma basıncı : 10 ile 15 bar arası
  • Giriş suyu basıncı : 2 ile 5 bar arası
  • Sertlik 3 Fransızdan fazla ise ASC dozajı gerekir
  • pH aralığı: 6 - 8
  • Silika (SiO2) Toleransı: 25 ppm max. @ 60% verimde
  • Max. Giriş suyu sıcaklığı = 30º C Max.
  • Max Demir (Fe) toleransı : 0.05 ppm , ASC dozlanıyor ise 0,2 ppm
  • Hidrojen Sülfür olmamalıdır.
  • Bulanıklık olmamalıdır  (NTU <1)
  • Yağ-Gres olmamalıdır
  • SDI < 5
  • Mikrobiyolojik kirlilik olmamalıdır.

 

        MADDE ADI             

     ARITILMA DERECESİ 

 Univalen (tek değerli iyonlar)

%90

 Polyvalent (çok değerlikli iyonlar)

%95

 Bakteriler 

%99

 Organik Madde

%99

 Pirojenler

%99

 

 

Buhar Kazanı Besi Suyu Hazırlama:

Özellikle açık buhar kullanılan işletmelerde buhar kazanına kondens (yoğuşan su) dönüşü az olur. Bu tür sistemlerde, buhar kazanına sürekli olarak yeni besi suyu verilir. Bu nedenle kazan suyunun iletkenliği çok hızlı yükselir ve bu iletkenliği azaltmak için kazan blöfü arttırılır. Gerek alt blöf gerekse üst blöf sırasında drenaja kaynar su atıldığı için ısı enerjisi kaybı olur. Blöf miktarının artması yakıt sarfiyatını arttırır. Buhar kazanını yüksek iletkenlikte su ile beslemek yerine ters ozmos ünitesi ile hazırlanmış düşük iletkenlikte su ile beslendiğinde kazan blöfleri azalır ve yakıt ekonomisi sağlanır.

 

Buhar Jeneratörü Besi Suyu Hazırlama:

Buhar jeneratörlerin su hacmi az olması nedeni ile gelen su kısa zamanda hal değiştirerek buhara dönüşür, su içinde bulunan diğer mineral jeneratörün boruları içinde katılaşır. Buhar Jeneratörüne yumuşatılmış su verilmesi oluşan taşlaşmayı tam anlamı ile önleyemez, çünkü yumuşatılmış su, besi suyunun içerisinden sadece kalsiyum ve magnezyum molekülleri alır ve suya sodyum molekülü verir ve içinde de çok miktarda mineral bulunur. Taşlaşma oluşturan mineraller kısa bir zaman içinde jeneratörün ısı verimini düşürürler. Bu sebeple buhar jeneratörü ters ozmos ile üretilmiş ve saflaştırılmış su ile beslenmesi tavsiye edilir.

 

© Copyright 2024 itimat kazan - Tüm Hakları Saklıdır İkitelli Organize Sanayii Bölgesi Pik Dökümcüler Sanayi Sitesi A-5 Blok No:15 Başakşehir / İstanbul (Merkez) Telefon : 0090 (212) 485 1 993 - E-Posta : itimat@itimatkazan.com.tr TÜRKÇE - ENGLISH - RUSSIAN Tasarım : GWT