Kazan besi suyu pompalarında sık karşılaşılan arızalar ve çözümleri
Buhar Kazanları gövdesindeki suyu kaynatarak buhar üretmektedirler. Eksilen suyu tamamlamak için sürekli besleme suyuna ihtiyaç duyarlar. Buhar kazanlarındaki eksilen suyu tamamlamaya yarayan cihazlara besi suyu pompaları denir? Kazan besi suyu pompaları, kazandaki buhar basıncını yenebilecek yeterli basıncı ve istenen su debisini tamamlayacak kapasitede olmalıdır.
Kazan besi suyu pompasının kullanımında birçok arızayla karşılaşılmaktadır.
Besi suyu pompaların ortak arızalarının neler olduğunu biliyor musunuz?
Besi pompaları neden ilk günkü gibi verimli çalışmıyor?
Bunları sorunları çözmek için hangi yöntemler kullanılmalıdır?
Aşağıda kazan besi suyu pompalarında sık karşılaşılan arızalar ve çözümleri anlatılmaktadır.
Pompanızın düşük performans göstermesi veya hiç çalışmaması nedeniyle sorun mu yaşadınız? Bir çözüm aramaya başlamadan önce, kazan besi pompası onarımına yardımcı olacak belirtilerin tam olarak ne olduğunu anlamalıyız. Aşağıdaki sorulara cevap bularak araştırmalarınıza başlayabilirsiniz. Bu soruların cevabı sorun giderme işleminizi daha kolaylaştıracaktır.
Öncelikle, kondens tankından pompaya suyun yeterince gelip gelmediğini kontrol edin. Kazan daireleri, nadiren ideal bir ortamda çalışır ve çoğu zaman kirletici maddeler veya diğer çevresel faktörler, pompaların çalışmalarını etkileyebilir. Mesela bir tekstil fabrikasında iplik lifleri bir şekilde kondens tankına girerek oradan da pompa filtresini tıkamış olabilir.
Su pompası arızası veya düşük performans nedeniyle sorunun ne olduğu konusunda bir fikriniz henüz yoksa, titreşim, birçok besi suyu pompasının sorununun hem nedeni hem de belirtisi olabilir; bu nedenle, normal çalışmadan farklı olarak uğultu, sürtünme gibi zorlanma seslerine karşı dikkatli olun. Örneğin contanın veya salmastranın aşındığını ve özelliğini yitirdiğini gösterebilir. Müdahale edilmediği takdirde kolayca daha fazla hasara neden olabilir. Benzer şekilde, istenmeyen sürtünme veya titreşimin neden olduğu ekipmanın belirli parçalarından aşırı ısının geldiğini hissedebilirsiniz.
Sorunun kesin işaretlerini belirlemek için çok yönlü araştırma yapmak yardımcı olacaktır. Pompa motoru çalışmıyorsa bunun nedeni sigortanın atması, termik atması veya elektrik motoruna gelen elektriğin fazının birinin eksik olduğu anlamı çıkabilir.
İşletmeler 10 bar basınçta çalışacak buhar kazanı sipariş ederler. Fakat daha düşük basınçta mesela 5 bar da kazanı çalıştırırlar. Besi suyu pompası 10 bar kazana göre seçildiği için bu şekilde çalışan pompalarda kavitasyon olacaktır. Kavitasyon pompanın en büyük düşmanıdır. Pompa bu şekilde çalıştırılmamalıdır.
- İlk olarak Kondens tankı su seviyesini kontrol edin. Besi pompasının susuz çalışması hasar görmesine neden olur.
- Kondens tankının konumunun besi pompasının su girişinden yüksek olması gerektiğini unutmayın. Besleme suyu pompasına yeterli suyun rahatlıkla geldiğini kontrol edin. Kondens tankı ile pompa filtresi arasındaki emme borusunda tıkanıklık olmadığı montaj esnasında boru içinde yabancı madde olmadığı kontrol edilmelidir.
- Buhar kazanı besi suyu pompası hiç çalışmıyorsa ilk olarak sigortasını kontrol edin. Sigorta atmış ise nedeni araştırın. Besi pompasına tüm fazların geldiğinden emin olun. Bu tip elektrik işlerini deneyimli bir elektrikçiye yaptırın.
- Besi pompasının elektrik motorunun dönüş yönünü kontrol edin. Pompa ters dönüyorsa pompa su basamaz. Pompanın elektrik bağlantısını kontrol ederek pompanın dönüş yönünü kontrol edin.
- Pompa filtresinin (pislik tutucu) tıkalı olmadığını kontrol edin. Ayrıca Su emme ve basma hattındaki vanaların açık ve sağlam olduğunu kontrol edin. Vana kollarının boru hattına paralel olması vananın açık olduğunu gösterir. Volan tipli vanalarda sola doğru vana açılacaktır.
- Cekvalfler geri kaçırabilir. Cekvalflerde bulunan yabancı maddeleri temizleyin. Eskimiş cekvalfleri yenisi ile değiştirin.
- Besi suyu pompası çalışıyor, fakat buhar kazanının su seviyesi yükselmiyorsa pompa hava yapmış olabilir. Pompanın havasının alınması gerekir.
- Soğuk havalarda pompa içindeki su donabilir. Pompa çarkları donarak sıkışır. Elektrik motoru zorlanır ve sonunda elektrik motorunun sigortası atar eğer sigorta ayarı değiştirilip pompa çalışmaya zorlanırsa elektrik motoru yanar. Soğuk havalarda pompalar donmaya karşı korunmalıdır. Pompa içindeki su donarsa pompa gövdesini çatlatarak pompa kullanılmaz hale gelir. Kazan çalışmıyorsa kazan ve pompa içindeki su boşaltılmalıdır. İlk çalıştırmada pompa havalık musluğundan ılık su doldurulmalıdır.
- Debi beklenenden düşük ise, besi suyu pompası tıkalı, salmastra çok aşınmış olabilir.
- Pompa çok fazla güç tüketiyorsa, salmastra bileziği çok sıkı ve pervane aşınmış olabilir. Elektrik motorunun somunundan yavaşça çevirerek pompanın dönmesini sağlayın.
- Su pompasının çalışma sürecinde anormal bir ses var ise; sesin kaynağını araştırın pompa çarkları aşınmış olabilir. Pompa mili ve motor ekseni aynı merkez hattında değildir; bu durumda pompa ve motor mili merkez hattı aynı hizada olmalıdır. Pompa servisinden yardım alın.
- Besi pompası aşırı ısınmışsa ısınmanın nedeni araştırılmalıdır. Aşırı sıcak kondens suyu kullanımı pompanın kavitasyon yapmasına neden olur. Kavitasyon pompa çarklarını aşındırır. Bu durumda kondens suyu soğutulmalıdır. Asıl sorunun kondenstopların arızalı olduğundan kaynaklandığını göz önünde bulundurun. İşletmenizin kondenstoplarını ve tesisatlarını kontrol ettirin. Sürekli kaynar su ile çalışan pompa çarkları normalden daha çabuk aşınır. Pompa istenen debiyi sağlayamaz.
- Eğer pompanız ilk günkü verimini sağlayamıyorsa. Pompanızın salmastrası veya çarkları aşınmış olabilir. Sonuç olarak pompa elemanları aşınan malzemelerden üretilmiştir. Pompanızın bakımını ve kontrollerini yaptırarak gerekli tadilatlar ile pompanızın ilk günkü verimine ulaşabilirsiniz.